lördag 14 april 2012

Beroende

Jo men så skulle jag nog vilja uttrycka mig att det är att bryta upp med en ätstörning.

För hur många nackdelar man än hittar och hur jävla skit det än må vara så är det precis som vilket beroende som helst, det finns fördelar - starka sådana. Givetvis är nackdelarna övervägande och livsavgörande MEN fördelarna är starka och bedrägliga.

En person som har problem med låt oss säga, alkohol. Kan bryta det, smärtsamt, men ändå bryta det genom att stå åt sidan och undvika det som skapar problem, alkoholen. Samma gäller droger, nikotin och andra stimuli som ger positiva effekter med negativa konsekvenser. Skadliga och livsfarliga.

Ätstörningar är i sig kanske inget tillfört stimuli, men är i sig ändå ett sådant. Upprymdheten och euforin som man upplever när man svälter under lång tid, när kroppen är i ketos och hjärnan belönas med en känsla av falsk lycka, ett rus. Resultatet när man ser minus på vågen eller måtten är lika - man belönas med endorfiner och en känsla av sann glädje. 


Känslan av att känna sig duktig, värd någonting och känslan av styrka. Stark. 


Det är så jävla falskt! Precis som vilken drog som helst så är det bara ett lögnaktigt skitsnack. Precis som barn,  som luras av Pomperipossa. Bakom fasaden döljer sig helvetet självt.

Skillnaden från att bryta med sin ätstörning gentemot att bryta mot vilket annat beroendeframkallande stimuli som helst är att man måste leva i symbios med det som skadar och skapar just det onda. Man kan inte säga Tack och Hej utan man måste bli vän, samsas och mötas på halva vägen.


För den som aldrig upplevt hur det är att leva med en ätstörning kanske det kan vara en liten tanke, en eftertanke till att det faktiskt inte är så enkelt. Att man per automatik inte är frisk för att man går upp, eller ner i vikt eller lyckas bryta med sina kompensationsbeteenden




.

11 kommentarer:

  1. Huvudet på spiken och ytterligare ett viktigt ämne att granska - sjukdomsvinster. Utan sjukdomsvinster skulle ingen människa stanna kvar i en ätstörning under många år.

    Lika viktigt är det, precis som du skriver, att inse att en person inte är frisk för att hen äter godis/inte äter godis/är normalviktig/inte hetsäter/inte kräks. Hur dåligt man mår avgörs inte av hur mycket man väger eller hur ofta man kräks, ändå lämnas många "f.d." ätstörda vind för våg av vården när de inte längre uppfyller kriterierna för en specifik äs-diagnos.

    Vi måste gå från missbruk till bruk, vi kan inte gå från missbruk till avhållsamhet. Vi måste "umgås" med det i hög grad ätstörda samhället och vi måste äta.

    Tack för att du skriver så bra och delar med dig!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vännen och jag kan bara säga detsamma <3

      Radera
  2. Bra blogg.. läst den ett tag nu. har också anorexia och undrar om man kan komma i kontakt med dig nånstans och skriva lite? Skulle va peppande. kraam!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej EM och TACK! Du kan maila mig på vagentillfrihet@gmail.com

      Radera
  3. Jag förstod det här rätt sent i mitt tillfrisknande. Nu har jag varit smärtsamt medveten om det ett tag och kan använda det för att förstå alla frustrerande känslor. Som när jag i veckan fick förklara för sambon varför jag blivit så stirrig av att ha en ganska intensiv och stressig jobbperiod: hur tanken oinbjuden hela tiden tog sig in i stressen och tröttheten; "om jag bara gick ner 5 kilo så skulle allt bli bättre, då skulle jag kunna slappna av". Han lyssnade - och har också förstått nu, så han konstaterade "Du låter precis som en alkoholist, med "Bara 1 glas vin, så..." " . För så är det ju. Vi har varit starkt beroende av ett beteende och tror att det är det enda sättet att hantera verkligheten.

    Till skillnad från en alkoholist skulle det dock - på gott och ont! - inte gå lika lätt att nå tillbaka. För ett glas vin är snabbt upphällt. Fem kilo försvinner inte på en dag. Inte ens på en vecka.

    Och ärligt talat varken klarar eller vill jag svälta igen.

    Bra? Givetvis. Men samtidigt blir abstinensbesvären så mycket läskigare; helt orimliga och dessutom omöjliga att göra något åt.
    Annat än stå ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så är det, man måste stå ut, lida igenom och hitta acceptans... svårt men imte omöjligt! Hoppas att du idag är helt fri <3

      Radera
  4. Ååå, vilket intressant inlägg och jag kunde inte hålla med dig mer. Det är just likheten med andra beroenden som nog är en av de svåraste sakerna att förstå som utomstående.. men jag gillar särskilt det du skrivit att "man måste leva i symbios med det som skadar och skapar just det onda. Man kan inte säga Tack och Hej utan man måste bli vän, samsas och mötas på halva vägen."

    Det kan nog vilken missbrukare som helst förstå hur svårt DET skulle vara!

    Kram fina vän och tack för att du delar med dig i dina kommentarer till mig<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen precis, bara den som varit med om ett missbruk kan nog inse vidden av hur svårt det faktiskt är, att leva i symbios med sin "drog"... tack snälla fina du <3

      Radera
  5. Ja, och det gör det ett av de allra svåraste missbruken att bryta. Utöver det är vårt "missbruk" både tolererat och uppmuntrat av samhället. Undvika att äta onyttigt och träna mycket betraktas ju som föredömligt. Och när vi försöker bli friska är precis det beteendet vi måste gå emot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Man jobbar i motvind under sitt tillfrisknande - mot de friska ätstörda idealen och kraven. Men jag är övertygad att NÄR man kommit förbi det där så är vi långt starkare än de flesta, som en belöning. <3

      Radera
  6. Det beror såklart på vilken ätstörning man har, men kan man inte förhålla sig till sina kompensationsbeteenden som en alkoholist eller narkoman förhåller sig till sin drog? Dvs avhållsamhet? I alla fall om det gäller kräkningar eller laxermedelsmissbruk?
    Jag fattar ju att det är svårare om man träningskompenserat. Eller "bara" dragit ner på maten och ätit "nyttigt".
    Kram
    Jennie

    SvaraRadera